Publicitate

Ghid tehnic

Va pun la dispozitie un mic ghid despre cum sa incepeti munca la un navomodel. In afara de a urma pasii prezentati mai jos, imaginatia va va fi de mare folos in a va gasi propriile metode de constructie.




Pentru realizarea unui navomodel static (de vitrina) aveti nevoie de un plan tiparit la o scara dorita de dumneavoastra. Planurile contin o scala gradata (un segment impartit in mai multe unitati). Numerele de pe ea reprezinta numarul de metri in realitate. De exemplu daca pe un plan avem o scala cu 2 unitati si cifrele 1 si 2 pe ea, inseamna ca o unitate are un metru in realitate. Asta inseamna ca daca luam cu compasul acea unitate si o transpunem pe nava (de exemplu pe catarg), acea portiune a navei are in relitate un metru.
Logic ca nu prea vrea sa puna nimeni in vitrina o nava la dimensiunea reala. De acea este nevoie sa tipariti planurile la o scara mai mica.

Sa luam ca exemplu scara 1:100, o scara mai usoara. Luam scala din exemplul de mai sus. Pe ea sunt gradati 2 m adica 200 cm (intodeauna faceti transformarea din m in cm). scara 1:100 inseamna ca modelul trebuie sa-l facem de 100 de ori mai mic. Daca planul ar fi tiparit la dimensiuna sa maxima, scala acea ar avea 2 m masurata. Pentru a obtine scara 1:100 pur si simplu tiparim planul astfel incat cei 200 cm reali sa fie de 100 de ori mai mici. Adica trebuie sa printam planul astfel incat scala sa fie de 2 cm. (Daca scala are mai multe numere pe ea, de ex. 4. 5. 6, este acelas lucru, inseamna ca in realitate reprezinta 400. 500.600 cm; la scara 1:100 cand masuram cu rigla trebuie sa ne dea 4. 5. 6. cm s.a.m.d).

Sper ca m-am exprimat destul de corect mai sus. Exemplul este cu scara 1:100, adica toate pisele navomoelului vor fi de 100 de ori mai mici decat la nava reala. Puteti alege orice scara doriti, de exemplu 1:50 (adica scala respectiva din plan sa fie de 50 de ori mai mica decat insmenele de pe ea) s.a.

Acum ca aveti planul, procurati-va materialele. Navomodelele se realizeaza din diverse esente de lemn, in functie de aspectul fibrei, culoare, etc. Chila si coastele, care sunt principalele elemente ale corpului navei se realizeaza din placaj de dierite grosimi. La scari precum 1:100 sau 1:50 se poate folosi placaj de 3 mm, din fag, sau, daca aveti posibilitatea, din mesteacan, aceesta din urma fiind mai usor de prelucrat. Ca adeziv va trebuie un adeziv transparent dupa uscare si cu uscare rapida. Se gasesc din belsug la magazinele de bricolaj. Bordajul navei se reazileaza din file subtiri de furnir.





Formele (chila si coastele) se vor transpune pe placaj cu ajutorul hartiei indigo, si se vor decupa cu ajutorul ferastraului de traforaj. Aveti foarte mare grija cu decuparea lor. Orice imperfectiune va duce la un corp deformat.

Dupa ce coastele au fost decupate ele se imbina la jumatate din lugimea fiacareia cu chila, in locurile indicate pe plan. O mare atentie trebuie acordata si aici. Coastele trebuie sa fie perpendiculare pe chila, in toate planurile. Orice mica abatere va duce la deformarea corpului navei. Deci lucrati incet si cu atentie.

Dupa ce aceasta etapa a fost realizata, pentru intarirea corpului, introduceti mici bucatele de lemn intre coaste, dintr-un cap in celalat al navei, pentru rezistenta.

Urmeaza puntea falsa. De ce falsa? Pentru ca la un navomodel, ea este din placaj de aviatie (un placaj tot cu 3 straturi dar de 1 mm grosime), care va servi drept suport pentru filele ce vor imita scandurile de pe puntea reala. Transpuneti pe palcaj de aviatie puntea din plan si decupati-o si lipiti-o pe punte. O puteti fixa foarte bine cu sfoara legata de jur imprejurul navei.

Urmatorul pas este acoperirea navei cu filele de bordaj. Este o operatie de durata si migaloasa deci lucrati cu atentie. Folositi acelas adeziv si lipiti filele una dupa alta, avand grija sa le curbati inainte. Pentru a curba filele de lemn, tineti-le la aburi cateva minute, apoi uscati-le dupa forma navei.

Acelas procedeu (mai putin curbarea) il folositi si la placarea puntilor. Pentru a imita calafatul (spatiul inchis la culoare dintre scanduri) puteti amesteca adezivul cu cerneala neagra sau maro inchis.

Spor la lucru.